De Crăciun...sau nu

Cineva drag, M.I. (nu ştiu dacă îmi dă voie să îi desconspir numele aici) m-a rugat să compun ceva cu tema: ce înseamnă naşterea lui Iisus pentru mine. Pentru cei care nu au auzit acest text ieri, recitat la programul special pentru naşterea Domnului, îl redau aici, ca o dedicaţie pentru sărbătorile de iarnă pentru toţi cei care sărbătoresc nu consumerismul şi pseudo-dărnicia un moş îmbrăcat în roşu, ci ce serbează ceea ce înseamnă sărbătoarea asta în esenţa ei.

Foto: perfectlyflawedandgracefullycalled.com

La începutul secolului al XIX-lea, Europa sfâşiată de război urmărea cu sufletul la gură marşul lui Napoleon Bonaparte şi aştepta mult doritul final al unei lupte ce durase aproape două decenii. Departe de front, în perioada dintre celebrele lupte de la Trafalgar şi Waterloo, mai exact în anul 1809, puţini bebeluşi se năşteau. Între aceştia, trei care au marcat istoria universală: profesorul şi reformatorul medical american Oliver Wendell Holmes, compozitorul german Felix Mendelssohn Bartholdy şi fostul preşedinte american Abraham Lincoln.

În 1809, lumea era preocupată de război, nu de copii. Dar după două secole, mai are cineva vreun dubiu în ceea ce priveşte contribuţia istorică mai mare, dacă ar putea alege între războaiele napoleonice şi cele trei personalităţi ale secolului al XIX-lea?

La fel s-a întâmplat şi în cazul naşterii lui Isus Hristos. Locuitorii din Betleem nici măcar nu bănuiau că Fiul lui Dumnezeu, că Pruncul, că Cel Aşteptat tocmai se născuse în oraşul lor. Numai câţiva păstori şi ceva magi L-au cunoscut, dar întreaga lume a fost schimbată definitiv datorită acestui eveniment.

Ce înseamnă naşterea Lui pentru mine?

Înseamnă începutul lungului drum spre eliberare, spre libertate, a fiecărui om. Şi nu un drum oarecare, nu un labirint în întuneric şi având ca ajutor o singură busolă (şi aceea stricată). Nu. Drumul spre eliberare este unul pregătit de un Frate iubitor, ai Cărui paşi se află mereu înaintea paşilor mei timizi. Iar El nu îmi înşeală niciodată aşteptările!

Naşterea lui Isus înseamnă posibilitatea de a ţine în mână, de a studia, de a înţelege o Biblie care nu se termină cu Maleahi, ci cu Apocalipsa lui Ioan. Înseamnă mii de volume scrise despre Isus şi cu scopul comentării Noului Testament. Înseamnă întâlnirea cu bunul Păstor care a spus cele mai frumoase pilde din istorie şi m-a învăţat rugăciunea Tatăl nostru. Tot ce trebuia să ştie lumea a spus Isus şi toate cuvintele frumoase pe care le cunosc, El le-a plămădit mai întâi!

Naşterea lui Isus înseamnă apariţia pământeană, în trup, a Celui care face jumătate şi încă un pas din distanţa până la mine, pentru a mă iubi. Înseamnă întruparea unei relaţii autentice, fără minciună, fără trădare, fără egoism. O relaţie în care eu şi El suntem una, ziua şi noaptea, nu doar pe 25 decembrie sau într-o altă dată oarecare din an.

Naşterea lui Isus înseamnă asigurarea învierii într-o vreme în care gândurile mele nu se îndreaptă  deloc spre moarte, dar în care iubesc viaţa cu fiecare fibră. Şi mai mult, înseamnă speranţa care mă face acum să zâmbesc şi să visez la ziua întâlnirii cu Emanuel, Cel care este iubire în carne şi oase.

În acest Isus am deplină încredere. Datorită Lui am înţeles că momentul pe care Îl alege Dumnezeu pentru orice eveniment din acest Univers este întotdeauna cel mai potrivit. Pe acest Isus Îl pot cunoaşte doar prin Golgota. Iar dacă viaţa mi-a dat o cruce de purtat şi m-a făcut să urc împreună cu Isus Hristos aceeaşi Golgotă, am grijă să mă întreb care dintre tâlhari sunt, cel bun sau cel rău. Şi dacă răspunsul nu este cel corect, Dumnezeu mă poate îndrepta atât timp cât rămân la cruce.

Naşterea lui Isus înseamnă pentru mine convingerea că nimic nu mă poate separa de dragostea lui Dumnezeu, pentru că între mine şi El există legătura sfântă pe care a împletit-o Mielul Isus Hristos. Isus este Cel prin care sunt acceptat lângă tronul de Har, Isus este Cel prin care pot fi fără frică şi fără pată înaintea Tatălui meu bun.


Şi mai ştiu ceva. Că dacă cea mai mare nevoie a mea şi a noastră ar fi fost de informaţie, Dumnezeu ne-ar fi trimis un învăţător. Dacă cea mai mare nevoie a noastră ar fi fost de tehnologie, Dumnezeu ne-ar fi trimis un om de ştiinţă. Dacă cea mai mare nevoie a noastră ar fi fost de bani, Dumnezeu ar fi trimis un economist. Dar întrucât nevoia noastră cea mai mare a fost de iertare, Dumnezeu ne-a trimis un Mântuitor.

0 comentarii:

Post a Comment