Ce-mi place si ce nu imi place in mica Anglie din Northampton (partea a II-a)

Iata ca revin mai repede decat credeam cu partea a doua, pentru ca mi-am amintit repede cateva lucruri pe care le scapasem din vedere. 

1) Imi place ca ziua este lunga si soarele rasare devreme. Cand am ajuns eu, soarele rasarea la ora 4:46, acum rasare la ora 5:09, ceea ce inseamna ca si activitatea pe strazi incepe devreme (exista chiar multe masini care trec spre centru la ora aceea, probabil navetisti). Imi place si ca soarele apune tarziu, tot acum 3 saptamani apunea la 21:28 si in unele zone din Anglia chiar mai tarziu. Ce nu imi place este faptul ca amurgul dureaza mai mult, astfel incat poti avea lumina, chiar cu jaluzelele trase, pana pe la 22:30 - ceea ce ma cam deranjeaza la culcare.

2) Scriam data trecuta despre arhitectura si despre lipsa de curiozitate a englezilor, dar am uitat sa scriu cate ceva despre curtile caselor lor. Imi place ca aici curtile nu au gard (sau au un gard jos, cam de 80 de cm) , nici poarta, si astfel pot admira dupa bunul plac arhitectura si gradinile. Nu imi place faptul ca exista unii care lasa gunoaie chiar pe gardul proprietarului sau pe aleea principala a casei.

3) Imi place faptul ca posta lor (numita Royal mail) functioneaza extraordinar (cel putin in ghiseul in care am fost eu). Era o coada de 12 persoane si mi-am rezolvat treaba in mai putin de 10 minute. Nu imi place faptul ca te costa £5,90 ca sa trimiti o scrisoare prioripost.

4) Imi place faptul ca aici nu vei gasi gandaci in preajma tomberoanelor de gunoi, dar vei gasi o multime de furnici. Nu imi place faptul ca aici lumea nu recicleaza decat intr-un numar mic. Putine gospodarii au un tomberon separat pentru resturi menajere si cutii separate pentru sticla, carton, plastic etc

5) Imi place faptul ca seara cand ma plimb este putina lume pe strada. Nu imi place faptul ca in plimbarile mele trec pe langa zeci de cutii in care se afla numai cutii si sticle de bere. Zilnic. Si nu imi place ca oamenii care nu sunt pe strazi, pot fi gasiti in baruri. Cu bautura in fata. Si apoi noaptea facand scandal pe strazi.

6) Imi place faptul ca exista peste tot semne care avertizeaza cu privire la amenzile pentru parcare in locurile nepermise si pentru lasarea mizeriilor de animale pe strazi sau in parcuri. Nu imi place ca amenzile sunt intre £50-300, ceea ce inseamna ca daca oamenii ar respecta legea, nu ar fi nevoie de pedepse asa de mari.

7) Imi place faptul ca traficul este lejer in majoritatea timpului. Nu imi place faptul ca trecerile de pietoni sunt putine iar semafoarele pentru pietoni si mai putine si daca nu apesi pe buton la semafor in vreo intersectie mai mare, nu treci si gata :)) laughing

Daca imi mai amintesc ceva, va aparea si partea a III-a.

12 comentarii:

papornitacuvorbe said...

nici pe insuliţa mea nu existau pe străzi containere separate pentru hârtie, sticlă, plasticuri; dar fiecare şi le punea separat şi o dată pe săptămână sau la două săptămâni le ducea la un centru de reciclare; iar gunoiul menajer îl luau gunoierii.
după cum îţi ziceam cândva, băutul de bere proastă e un sport naţional prin zona aia, aşa că nu mă surprinde deloc ce ai scris tu. cât despre trecerile de pietoni...aşa-i la ei, au ţâmburuc, aşa că trebuie să te adaptezi. mi-a plăcut şi mie cvasi-inexistenţa gardurilor, mi-a plăcut arhitectura, sunt chiar destule de multe lucruri care mi-au plăcut. dar mi-a displăcut al naibii de mult vântul ăla tăios şi umed de care probabil o să ai şi tu parte din plin începând din octombrie. dar, până la urmă, nici un loc nu are numai avantaje, important e ca avantajele să fie mai multe decât dezavantajele sau, în cel mai rău caz, să existe un oarecare echilibru între ele; ceea ce în România nu e cazul, aşa că bucură-te că eşti acolo, ieşi, explorează, profită de ocazia pe care o ai.

Călin

ina bixade said...

La NY poti vedea placutze cu avertizarea ca daca, claxonezi, iei amenda de 500$. De specificat ca aceste semne le gasesti in cartierele evreiesti, cel putin eu acolo le-am vazut:)

Nu am ajuns la Londra, dar am auzit ca e frumoasa!

Denisa said...

@Calin: profit, profit, explorez cat pot si cat mai tin picioarele si merg uneori si 4-5 ore fara vreo oprire. Imi place mult, habar nu aveam cat de exploratoare sunt si-mi e bine asa :)
@Ina: bine ai venit, Ina :)

MunteanUK said...

1) fiind o localitate mai la nord fata de Romania (in inima Angliei), este firesc ca vara sa fie zilele mai lungi.

sunt curios daca iti va placea la fel de mult la iarna, cand se luuunnngggeeesssc noptile :-)

***

2) ceea ce iti place tie, ca trecator, s-ar putea sa nu iti mai placa daca esti in casa.

totusi, cred ca d'aia s-au inventat perdele si draperii.

***

3) in ciuda multor critici, si eu am fost multumit de Royal Mail, in conditiile in care am trimis peste 60 de vederi in lumea larga, plus vreo 6 kg (trei colete distincte).

timpul mediu de calatorie a trimiterilor postale intre sudul UK (East Sussex) si Romania era de 5 zile in 2008.

acu' cat ai zice ca e, din oraselul mai nordic in care te gasesti?

intr-adevar, si mie mi s-a parut ca britanicii stau frumos la coada si treaba merge bine, in ciuda unor studii care sustin contrariul:

http://munteanuk.blogspot.com/2010/08/even-brits-can-lose-their-patience-to.html

***

4) da, in ciuda propagandei pentru reciclare, nici in UK nu stau lucrurile cu mult mai bine decat in Romania :-(

***

5) este inevitabil sa nu observi problemele cu alcoolul ale britanicilor...

http://munteanuk.blogspot.com/2008/02/alcoolul-sta-prietenul-cel-mai-bun-al.html

...subiect asupra caruia am un serial intreg, fara a uita ca nu prea e cazul sa 'râdem ca rupul de cârpit':

http://munteanuk.blogspot.com/2010/04/alcoolul-asta-prietenul-cel-mai-bun-al_22.html

***

6) da, nu prea este de glumit cu parcatul ilegal in UK - asta e o mare deosebire fata de Romania:

http://munteanuk.blogspot.com/2010/09/en-not-worth-trying-in-uk-ro-nu-merita.html

***

7) surprinzatoare observatia ta ca nu prea sunt treceri de pietoni prin Northampton...

pe unde am umblat eu erau:

http://munteanuk.blogspot.com/2008/01/chestii-d-astea-numai-la-britanici-5.html

...si, uneori, chiar excesiv de bine delimitate:

http://munteanuk.blogspot.com/2008/02/chestii-d-astea-numai-la-britanici-10.html

Denisa said...

@Bogdan: de-abia astept noptile lungi, o sa fiu ca ursul in barlog in timpul hibernarii :))
Tarcuri din alea am vazut si pe aici, dar numai vreo 2. Poate pentru ca Northampton nu este un oras prea mare si nici pietonii prea numerosi. Nu-mi imaginez ca la Londra sa nu fie treceri sau semafoare.

MunteanUK said...

Start travelling southwards (London) or northwards (Scotland), and I bet you'll find more and more pedestrian fences! :-)

As a Romanian used to cross streets more or less arbitrarily (I don't know if it's your case or not), you may soon end up despising this 'gift' from the Nanny State!

Denisa said...

@MunteanUk: nu, eu acasa traversam regulamentar. Aici insa am vazut ca britanicii sunt sinucigasi, traverseaza ca oile fara sa se uite macar...cred ca din cauza lor au pus autoritatile garduri :D

MunteanUK said...

nu stiu dc intereseaza pe cineva, dar eu revin aici cu o completare la un comentariu de mai sus.

am observat ca timpul parcurs de trimiterile postale din UK catre Ro s-a mentinut la 5 (cinci) zile din 2008 pana acum.

am primit o scrisoare de la Londra de pe 25.08.2011 (joi), astazi (marti) - 30.08.2011

poate o sa mai ai de a face cu Royal Mail (sau unii comentatori) si raman, in continuare, interesat de orice pe tema aceasta.

Mihai said...

Am observat si eu curajul pietonilor britanici (mai ales cei londonezi). Ce-i drept, si soferii par destul de atenti si parca se enerveaza mai greu.

Insa nu i-as numi chiar sinucigasi pe pietoni. Pentru mine, "a Romanian used to cross streets more or less arbitrarily", nu era ceva deranjant. Nu de putin ori am trecut si eu strada impreuna cu "turma", fara a fi foarte atent la masini.

Daca pietonii nu mi s-au parut sinucigasi, atunci cu siguranta nu pot spune acelasi lucru si despre biciclistii din Londra. Felul in care unii dintre ei se strecurau pe langa masini, autobuze si camioane era de-a dreptul infricosator.

Denisa said...

@Mihai: multumesc pentru comentariu. Mi-ar placea tare mult sa citesc si despre fuga la tara :)

Mihai said...

Denisa,

cred ca o sa mai dureze ceva...cativa ani, poate :-)

Denisa said...

@Mihai: eu am doar 27 de ani, cred ca mai am timp si rabdare suficiente :)

Post a Comment