Foto: |
Dacă suntem căţărători, întotdeauna există un alt munte pe care trebuie să ajungem, pe care trebuie să-l urcăm. Ajungem sus, facem „poza” şi mergem mai departe. Suntem epuizaţi de efort, dar peste măsură de încântaţi, de mulţumiţi de sine, de triumfători.
Şi timp de o secundă, sau poate 10, suntem ispitiţi să uităm de toate „pozele” pe care nu le-am făcut pe drumul de urcare. Cine îşi doreşte să îşi amintească aşa ceva? Transpiraţia, rănile, desfigurările, înţepăturile în genunchi (sau în orgoliu), descurajarea, nenumăratele „cine m-o fi pus să fac asta?” şi indecisele „dacă renunţ acum, nimeni nu mă va condamna”...
Urcăm pentru că aşa trebuie. Aşa am decis. Sau aşa au decis alţii. Sau pentru că de jos (sau de sus) suntem priviţi. Aşteptările sunt mari.
Urcăm pentru că aşa trebuie, nicidecum pentru că aşa ne dorim. Urcarea dureroasă, prăpastia necruţătoare, angoasa de a nu reuşi să găsim o scurtătură până la „nivelul următor” – nimeni nu fotografiază aşa ceva. Nimeni nu îşi doreşte să îşi amintească aşa ceva.
Vrem doar să ne amintim priveliştea din vârf: momentul care îţi taie respiraţia, chiar de pe acoperişul lumii. Pentru acela continuăm să ne căţărăm. Şi întotdeauna priveliştea aceea merită toată durerea. Toată transpiraţia din lume. Toate jumătăţile de respiraţie. Toate oftaturile. Sună a nebunie, nu? Dar priveliştea din vârf merită totul...
[Editorial publicat pe site-ul Majesty.ro, în data de 13 august 2013]
0 comentarii:
Post a Comment