Cine nu a fost niciodata in Anglia sau cine isi doreste peste masura sa plece din tara, ca sa lucreze sau pur si simplu ca sa scape de acolo, ceea ce voi scrie eu aici poate sa vi se para nebunie: Romania si Anglia nu sunt chiar atat de diferite, ba chiar seamana in majoritate in punctele lor negative, si spun asta fiind constienta ca eu compar mere cu pere, adica un oras capitala cu 2 milioane de locuitori cu un orasel de abia 150.000. Dar voi explica de ce spun asta.
Northampton este ceea ce englezul numeste town si nu city, deci ar fi mai degraba un targ, o cetate. De fapt, orasul e destul de mare, tinand cont ca nu exista cladiri mai inalte de 2 etaje. Dar sa o luam metodic:
1) Imi place mult de tot arhitectura orasului. Sunt cladiri baroce placute ochiului intr-un stil care spune Anglia din orice unghi ai privi. Ce nu imi place este ca, desi sunt frumoase, cladirile sunt vechi. Nu am postat, nici nu voi posta fotografii urate de aici, exista si aici darapanaturi, cladiri in care traiesc oameni fara adapost si unele care si-au pastrat patina timpului intacta, chiar daca sunt construite la 1600
2) Imi place faptul ca strazile sunt mici, inguste si ca te simti mereu un om mare, intr-un oras cu cladiri mici. Nu-mi place ca rareori exista treceri de pietoni sau semafoare pentru pietoni, asa ca traversarea se face intr-un heirup uneori suicidal, pentru ca soferii sunt vitezomani. Mi-a luat cateva zile bune ca sa-mi dau seama unde sa ma uit si cand pot trece strada (mai ales cu circulatia asta pe dos). Si nu-mi place nici ca strazile sunt murdare
3) Imi place vremea (da, chiar imi place) si faptul ca la ora asta stau cu pulover pe mine imi convine mai mult decat sa transpir. Nu imi place faptul ca din cauza umiditatii toata murdaria asta se curata in mare parte singura, ceea ce face ca implicarea din partea englezilor in ceea ce priveste curatenia stradala sa fie minima (in 3 saptamani de cand sunt aici, am vazut numai o masina cu perie care curata strada si un maturator).
4) Imi place faptul ca oamenii sunt discreti: nu se uita la tine pe strada, nici nu se baga in casa ta, nu sunt curiosi si poti lasa chiar si usa deschisa larg si tot nu se uita inauntru. Nu-mi place faptul ca aici nu exista paturi sociale, ci clase: unii care au nevoie de servicii si platesc pentru nimicuri (cum ar fi deschiderea geamurilor care nu costa "decat" £35 sau spalarea geamurilor pe care platesc £20 adica 10 minute de munca) si unii care servesc si stau la dispozitia celor cu bani. De aici rezulta si ceva bun, adica fiecare om are o paine de mancat, dar si o nepricepere crasa a celor bogati in a face ceva, orice, care tine de indemanare. De asemenea, aroganta afisata fata de "cei slabi" este dezgustatoare inclusiv credinta ca cei care nu au bani merita si lucruri deja folosite.
5) Imi place faptul ca preturile sunt foarte mici in comparatie cu Romania, daca stii de unde sa iti iei cele necesare (si asta m-a frapat in special din cauza prejudecatilor noastre cum ca in UK viata este scumpa). Nu imi place faptul ca serviciile sunt foarte scumpe (de exemplu un bilet de autobuz pe o distanta de cateva statii, parcuse in 5-7 minute, costa £ 2,05, chiriile la fel, chiar si intr-un oras ca acesta de pot duce pana pe la £1000 pentru 3 camere, in functie de zona).
6) Imi place ca exista o varietate mai mare de produse si in special ma bucura ca aici cerealele integrale nu au zahar si ciocolata cum gasesc atat de des in Romania. Nu imi place faptul ca oamenii astia cumpara toate nimicurile, exista un consumerism ingrozitor.
7) Imi place ca, desi nu toata lumes isi permite sa isi plateasca facultatea, exista ceva ce se cheama NVQ (adica National Vocational Qualifications), ceea ce le permite tinerilor absolventi de liceu sa invete cum sa lucreze intr-o firma (de la verificarea contractului pe care il semneaza la cum sa scrie mailuri si cum sa se raporteze la situatii conflictuale). Nu imi place faptul ca in perioada de experienta pe care tinerii si-o fac in diferite companii sunt trasi pe sfoara, platiti cu aproape nimic pe ora si nedreptatiti (oare unde se mai intampla asta?)
Ar mai fi multe, dar ma opresc aici ca nu mi le amintesc pe toate. Partea doua o gasiti aici.
15 comentarii:
Frumos loc.Cam la fel de norocos sunt si eu(dar cum nu ma prea pricep la scris, nu ma apuc sa-l descriu,am pus poze pe facebook:d .
tocmai inainte sa scrii tu, iti lasasem si eu un comentariu la albumul despre Norvegia :))
eu aş mai adăuga ceva la ce zici tu în articol; toată politeţea aia englezească (exact la fel cu cea franţuzească, dealtfel) e doar o chestie de faţadă, e un tip de comportament ce le-a fost inoculat. Sunt extrem de drăguţi, te întreabă ce mai faci, de parcă i-ar interesa, doar că, pentru a te parafraza, gândul lor gândeşte cu totul altceva. Aştept al doilea set de impresii!
@posesorul papornitei: o fi cum spui tu, eu nu am intalnit pe nimeni extrem de politicos, doar moderati :D
Mi-am luat si eu coate in stomac si am fost calcata pe pantofi fara sa mi se spuna nimic, asa ca nu am intalnit niciun gentleman si nicio lady :))
na, nu ştiu, poate că-s mai puţin cizelaţi decât cei de pe insula pe unde am fost eu, dar poate e mai bine aşa. ce-i drept, insula aia are un regim special, instituţii financiare peste instituţii financiare, hoteluri peste hoteluri (cred că este minimum un hotel pentru fiecare kilometru pătrat de insulă), mahări peste mahări. poate pe unde ai ajuns tu mediul e ceva mai normal, iar asta-i bine. Noapte bună!
Călin (că are şi nume purtătorul de paporniţă)
@Calin: Mulumesc pentru ca ti-ai dat si numele, oricum nu ma puteam adresa papornitei direct, ci posesorului :)
La mine sunt cei mai putin cizelati dintre englezi :))
Mie imi place ca spui, fara a menaja tara, plus-urile si minus-urile. De multe ori lumea tine sa exagereze despre celelalte tari, mai ales cand totul e nou. Apropo, de cat timp esti in Northampton? In caz ca ai mai scris pe undeva, scuze. Abia am intrat pe blogul tau si e primul articol citit.
@ Ana: Multumesc pentru comentariu si bine ai venit! Eu stau in Anglia de aproape o luna, de la 1 iulie, si asta mi-am si propus. Tara asta e departe de ceea ce imi imaginam ca voi gasi (departe dpdv negativ), iar articolele acestea sunt scrise pentru cei care isi imagineaza ca aici e raiul si ca numai in Romania se intampla lucruri rele, ca numai in Romania exista coruptie si mizerie. Iata ca, cine ar fi crezut, Romania si Anglia nu sunt atat de diferite...Te mai astept pe blog, cu mare drag, Ana!
Pai voi mai veni cu siguranta pentru ca sunt interesata, mai ales ca nu esti de mult timp acolo. Cu alte cuvinte, nu am pierdut multe ;)
@Ana: ma bucur, ma bucur mult. Sper sa iti placa si celelalte postari, nelegate de Anglia :D
1) nu stiu daca si Northampton seamana cu ce am admirat eu, totusi, cu adevarat 'te simti bine' cand admiri arhitectura britanica:
http://munteanuk.blogspot.com/2008/09/en-few-wonders-from-uk-ro-cteva-minunii.html
***
2) ma mir ca la Northampton nu a pus Big Brother sau 'Big Sister' (the Nanny State) marcaje cu "LOOK RIGHT", "LOOK LEFT" si "LOOK BOTH WAY" de care Londra (si nu numai) este plina:
http://munteanuk.blogspot.com/2008/01/chestii-d-astea-numai-la-britanici-5.html
***
3) nici mie nu mi-a parut 'rea' sa 'de nesuportat' vremea din UK:
http://munteanuk.blogspot.com/2008/01/vremea-asta-nu-e-chiar-imposibil_17.html
***
4) "nu se uita la tine pe strada (...) poti lasa chiar si usa deschisa larg si tot nu se uita inauntru."
nu pot numi decat 'adorabila' aceasta discretie britanica.
si eu m-am referit la ea pe blogul meu de cateva ori, dar tot nu am scris destul.
este ceva foarte nespecific romanilor (bagaciosi), care continua sa ma uimeasca.
***
5) pana nu ajungi in UK, nu prea ai de unde sa afli (poate doar de pe bloguri :-) ca poti gasi si lucruri ieftine:
http://munteanuk.blogspot.com/2010/03/din-raidurile-mele-prin-inima-scotiei.html
***
6) de consumerism nu sufera doar britanicii si nefasta 'religie a shoppingului' nu cred ca face prozeliti doar in UK.
ce-i drept, este foarte vizibil consumismul acolo:
http://munteanuk.blogspot.com/2008/01/dumnezeii-din-plase-gods-from-bags_26.html
***
7) sincer, nu eram la curent cu acest NVQ amintit de tine, dar pare sa fie un lucru foarte bun.
si, iarasi, pe dos decat in Romania, unde zeci de mii de 'absolventi in nimic' sunt produsi pe banda rulanta :-(
@ Bogdan: multumesc pentru comentariul elaborat, multumesc si pentru ca ai confirmat cateva puncte la care ma asteptam sa fiu contrazisa dat fiindca eu sunt inca la inceput.
Da, eu sunt unul dintre cei care a avut de suferit direct de pe urma facultatilor facute pe banda rulanta cand dupa 2 facultati si un masterat mi s-a spus ca sunt prea calificata si prin urmare nu-si permit sa ma plateasca in conformitate cu pregatirea mea. Eu prefer NVQ pentru cine vrea sa se specializeze decat diploma de licenta pentru toti.
mare porcarie cu diplomele acestea... ma tem ca si eu am un pic prea multe si mai 'tai' din ele in fucntie de ce urmaresc sa obtin cu un anume CV.
Da, nu toate apar la fel de "roz" ca in povestile sau stereotipurile pe care ni le formam.
Am stat si eu o saptamana in Belgia (da, doar o saptamana) si deja am inceput sa prefer tara mea. :))
@raluca: pai poate ne povestesti aici in vreo postare cum a fost si de ce ai ajuns la concluzia asta :D
Post a Comment